Élhető Balaton!

Balatoni berkek

Balatoni berkek

Vízgazdálkodás, vízminőség-védelem a Balaton Régióban

Konferencia a Víz Világnapja alkalmából Siófokon

2016. március 22. - Eszter Miókovics

A Víz Világnapja alkalmából “Vízgazdálkodás, vízminőség-védelem a Balaton Régióban” címmel konferenciát szervezett Siófokon a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.. A részletes program itt elérhető.

A köszöntők során elhangzott, hogy a 2016-os Víz Világnapja globális rendezvényei a vizek és mesterségek témát járják körül. Kevesen tudják, de a világ mesterségeinek több mint a fele valamilyen vizes mesterséghez kötődik és azt is érdemes hangsúlyozni, hogy a világ édesvíz készlete csupán a földi vízkészletek (sós és édes) 3%-a, és ebből csupán 0.3 % található a felszínen folyékony formában.

sunset-844046_1920.jpg

A World Lake Vision A világ tavainak jövőképe, az ENSZ fejlesztési koncepciója is kiemelt figyelmet szentel felszíni tavainknak. A konferencián résztvevők átvehették a WLV dokumentációk magyar nyelvű összefoglalóját is, ami angol nyelven itt elérhető.

Idén egy jelentős esemény kapcsolódhat a Balatonhoz a II. Water Summmit, víz világtalálkozó, ami Budapesten 2016. november 28-30. között kerül megrendezésre, és lehetséges, hogy egy kihelyezett balatoni szekció is megrendezésre kerülhet a világ tavainak állapotáról.

Elhangzott még a bevezetők során az is, hogy 2004 óta a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége együtt vesz részt, mint a Balaton képviseletét ellátó szervek a Living Lakes globális érdekegyeztető tudásmegosztó fórumán, ahol jelenleg 50 országból, minden országból egyenlő súllyal szavazó kutatóintézetek és civil szervezetek dolgoznak az élő tavak megóvásán. 

Az élő tavak hálózatában a legsúlyosabb probléma a halászat által az élő vizekre rótt terhelés. 2016-ban a kambodzsai Szap-tó az év veszélyeztetett tava, Európából pedig a Bódeni-tó, mivel 3 országot is érintő kiterjedése miatt komoly, közös és tudatos menedzsmentet igényel.

A konferencián fontos történeti és ökológiai adatok és tények hangzottak el, és olyan gondolatok, melyek a hossztávú jó ökológiai állapot megőrzését és környezetbiztonságot is szolgáló beavatkozásokat sürgetik. Ilyen a bel- és csapadékvízzel, mint vízkészlettel történő gazdálkodás, a térség támogató hozzájárulása, mint alapvetés, a közösen megfogalmazott alap- és irányelvek mentén való gazdálkodás, együttműködés.

A tavak jelentőségéről és a Balaton jelenlegi és jövőbeni állapotáról szóló konferencián elhangzott előadások összefoglalója a következő blogbejegyzésemben olvasható hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoni-berkek.blog.hu/api/trackback/id/tr538516910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása